اتيولوژی :

عامل آن ويروس (VZV) Varicella-Zoster-Virus عفونت اوليه ايجاد آبله مرغان يا Chicken Pox مي نمايد همين ويروس عفونت مخفي آن در بالغين ايجاد زونا يا هرپس زوستر Herpes Zoster يا Shingles مي نمايد .

شيوع آبله مرغان در سن 10 تا 5 سالگي است و 90% تا سن 10 سالگي بيشتر از همه در اواخر زمستان و اوائل بهار و انتقال آن از راه تماس مستقيم مي باشد .

دوره كمون 11-20 روز بـثورات ماكولوپاپول و وزيكــــول و سپس كبره كه سريعا ايجاد مي شود ابتدا از تنه شروع و سپس سرو صورت و با شيوع كمتر در اندامها شروع مي شود خارش وجود دارد وجود ضايعات در تمامي مراحل يعني ماكول ، پاپول ، وزيكول ، پوستول و دلمه در كنار يكديگر وجه تشخيص بثورات آبله مرغان است .

شيوع آبله مرغان در زمان حاملگي 10000/5-1 حاملگي مي باشد شانس عفونت جنيني از طريق جفت بدنبال آبله مرغان مادري تقريبا 25% است و ناهنجاريها مادرزادي در 3-5% از جفت هائيكه درسه ماهه اول و دوم آلوده ميشوند .

وقتي آبله مرغان مادري بين 5 روز قبل تا  دو روز بعد از زايمان روي دهد آبله مرغان نوزادي بين روزهاي 5-10زندگي بروز مي كند .

دوره كمون در نوزادان كوتاهتر از زماني است كه در دوران كودكي ديده مي شود (9-15 روز در مقايسه 14-21 روز ) بعلت اينكه عفونت داخل رحمي در اثر ويرمي شديد مادري ايجاد شده و از جفت عبور كرده و منجر به ويرمي جنيني مي گردد .

 

اگر آبله مرغان مادري 5-21 روز قبل از زايمان روي دهد بيماري نوزاد در چهار روز اول تولد نمايان مي گردد و بعلت توليد و عبور آنتي بادي IgG  پيش آگهي خوب است .

واريسلازوستر روي جنين در سه ماهه اول حاملگي باعث ناهنجاريهاي در جنين مي شود بيشتر روي سيستم اعصاب ، اعضاء و چشم ، ضايعات اعصاب حسي ميكروفتالمي كاتاراكت كوريورتينيت آتروفي اوپتيك ميكروسفالي كالسيفيكــاسيون آپلازي مغز هيپوپلازي اندام ها از بين رفتن رفلكس  هاي عمــقي اختلالات اسفنكتر دفعي و اداري .

اما اگر آبله مرغان مادرزادي در سه هفته آخر حاملگي اتفاق افتد ممكن است خفيف بوده و فقط چند ضايعه وزيكولر داشته باشد ممكن است شديد باشد با تب بثورات هموراژيك و پنوموني كه در اين صورت توصيه مي شود بلافاصله بعد از زايمان با VZIG  كنترل شود و درمان ضدويروسي با اسيكلووير ممكن است به بهبود يافتن بيمار كمك كند .

 تشخيص:

تشخيص آبله مرغان مادرزادي مبتني بر سابقه ابتلاء مادر در حين حاملگي و همراه علائم در جنين در بعضي از نوزدان آنتي بادي IgM مخصوص VZV مي توان از خون بندناف جدا كرد كه سريعا بعد از زايمان كاهش مي يابد قبل از تولد از راه سونوگرافي وبا كوتاهي اندام بر اين سندرم اشاره دارد .

 

در تشخيص اقتراقي عفونت HSV2,HSV1 را بايد در نظر داشت كه توجه به سابقه ضايعات هرپسي در دستگاه تناسلي مادر وضايعات هرپسي در دستگاه تناسلي مادر و ضايعات دهاني و كراتوكنژونكتيويت در نوزاد ممكن است وجود داشته باشد .

 پيشگيری :

پيشگيري بسيار مشكل است زيرا 24-48 ســـــاعت قــبل از بروز بثورات قـــابل سرايت مي باشد .

(VZIG) Varicella-Zoster Immunoglobuline براي پروفيلاكسي پيشنهاد شده كه در كودكان Immuno-Compromise زنان حامله و نوزادان متولد شده از مادران مبتلا به آبله مرغان توصيه مي گردد .

واكسن آبله مرغان كه واكسن زنده ضعيف شده مي باشد و در ژاپن تهيه شده ( Oka-merck strain ) كه بيش از 95% موثر است و از سال 1995 تاييد شده است .

 درمان :

اسيكلووير در درمان واريسلا و هرپس زوستر در زمانيكه درمان مخصوص لازم باشد داروي انتخـــابي است هر بيماري كه بيماري منتشر مثل پنوموني هپاتيت ترومبوسيتوپني آنسفاليت دارد و در بيماران High Risk بايد فورا درمان با آسيكلووير وريدي انجام شود .

References :

1-                1. Krugman Textbook of infectious diseases of children 9th edition 1992.

2-                2. Feigin and Cherry Textbook of pediatrics infectious diseases 1994 .

3-                3. Nelson Textbook of pediatrics 15th edition 1996 .

4-                4. Fanaroff  Text book of neonatal - perinatal disease of the fetus and infant 1994 .