8-براي مادري كه شير مي دهد مصرف داروهايي بي ضرر است و مصرف كدام داروها با شير دادن مغايرت دارد؟

گرچه هر دارويي كه مادر مصرف مي كند به مقدار كمي (‌1 تا 2 درصد كل دارو) وارد شيرش مي شود ولي بايد توجه داشت چون مقدار اين مواد د شير ،‌ اغلب بسيار كم و ناچيز است و مصرف اكثريت قابل توجهي از داروها براي شيرخوار عارضه اي در پي ندارد نبايد مادران را از شير دادن بازداشت. به هر جال مادر بايد در همه شرايط به ويژه در دوران بارداري و شيردهي اگر نياز به مصرف دارو دارد،‌ آن را با نظر پزشك مصرف نمايد.

مصرف داروهايي نظير استامينوفن ، آسپرين ،‌ مسكن هاي ساده ،‌ داروهاي ضد فشار خون ،‌ داروهاي ضد سرماخوردگي و آنتي هيستامين ها به مقدار معمولي و مدت كوتاه همچنين اكثريت قريب به اتفاق آنتي بيوتيك ها مانعي براي شير دادن نيستند و هرگاه ضرورت مصرف آنها توسط پزشك تاييد شود مادر مي تواند از آنها استفاده و در عين حال به شيردهي هم ادامه دهد . داروها و موادي كه مصرفشان در دوران شيردهي ممنوع است بسيار اندك و از چند قلم تجاوز نمي نمايند. چنانچه مادر نياز حتمي به مصرف آنها داشته و اين داروها بدون جايگزين باشند،‌ مادر بايد در طول مدت مصرف ،‌مرتبا شير خود را دوشيده و دور بريزد تا ترشح شير ادامه يابد و پس از قطع دارو بتواند به شيردهي ادامه دهد . اين داروها و مواد عبارتند از :

داروهاي ضد سرطان ،‌ مواد راديواكتيو ،‌ بروموكريپتين ‌، فنين ديون ،‌ارگوتامين ،‌مواد مخدر تزريقي مثل هروئين و كوكائين ،‌ ليتيوم ( در مورد ليتيوم به تازگي در كتب مرجع جديد آمده است كه در صورت مصرف آن قطع شيردهي لزومي نداشته و با كنترل سطح ليتيوم خون مادر و شيرخوار ،‌مادر مي تواند به شيردهي ادامه دهد. ضمن آن كه كارباماپزين و والپروئيك اسيد جانشين هاي مناسبي براي ليتيوم مي باشند.)

بايد دقت نمود كه منع شيردهي در مورد مواد راديواكتيو بستگي به دوز و نوع ماده مصرف دارد. مصرف اكثريت آنها تا 3 روز منع شيردهي دارند ولي مادر به توصيه متخصص طب هسته اي در مورد مدت زمان قطع شيردهي ببايد عمل نمايد و لازم است در اين مدت شير خود را دوشيده و دور بريزد. قبل از مصرف اينگونه داروها مادر مي تواند چندين نوبت شير خود را بدوشد و براي تغذيه شيرخوار تغذيه نمايد.

به طور كلي در دوران شيردهي نيز مانند دوران شيردهي نيز مانند دوران بارداري بايد از مصرف دارو بدون تجويز پزشك خودداري نمود. در مادراني كه سيگار مي كشند و يا مقادير زيادي چاي پررنگ ،‌ قهوه و يا نوشابه هاي كافئين دار مي نوشند،‌ به دليل ورود مواد محرك موجود در اين مواد به شير ،‌شير خوار بي قرارمي شود.