10- اگر يك يا چند مجراي شير مسدود شوند،‌چگونه بايد آن را درمان كرد؟

گاهي مادران برجستگي كوچكي در پستان خود احساس مي كنند كه اغلب دردناك بوده وباعث شكايت مادرميشود. علت آن بسته شدن يكي از مجاري شير است. اين انسداد ممكن است در اثر فشار ازخارح نظير لباس تنگ ،‌(بند سينه بند) يا خوابيدن روي پستان بوده و يا ناشي از عادت شيرخوار به دليل شيرخوردن فقط در يك حالت خاص باشد. گاهي هم فشار ناشي از گذاشتن دست بر روي پستان در زمان شير دادن ممكن است سبب بسته شدن مجراي شير شود. در صورت بسته شدن يك يا

 چند مجراي شير ، شيرخوار بايد مكررا با شير مادر تغذيه شود بهتر است تغذيه از پستان مبتلا شروع و مادر هم زمان با مكيدن شيرخوار ،‌ پستان خود را از بالاي محل انسداد به طرف نوك آن ماساژ دهد. همچنين مادر در وضعيت هاي محتلف كودك را شير دهد تا تمام مجاري شير تخليه شوند. در پايان تغذيه ،‌اگر به نظر مي رسد شيري در پستان باقي مانده است بايد دوشيده شود. كمپرس گرم بين وعده هاي شيردهي ،‌براي تسكين درد و جاري شدن بهتر شير مفيد است.

11- اگر پستان مادر دچار عغونت (‌ماستيت)‌ شود روش درمان چيست ؟

يكي از مهمترين اقدامات براي درمان ماستيت ،‌تخليه مكرر شير از پستان است زيرا در اثر ماندن شير در پستان ،‌ عفونت  تشديد مي شود. بهتر است تعذيه از پستان سالم شروع و بعد از اينكه شير جريان پيدا كرد با تغذيه از پستان مبتلا ادامه پيدا كند. در ضمن با تغيير دادن وضعيت شيرخوردن شيرخوار در هر نوبت از تغذيه ، مي توان به تخليه تمامي مجاري شير كمك كرد. چون مادر به مصرف آنتي بيوتيك نيز نياز دارد،‌ بنابراين مراجعه به پزشك الزامي است . كمپرس گرم پستان ( استفاده از آب يا حوله گرم براي افزايش جريان شير)‌قبل از شيردهي و كمپرس سرد (‌قرار دادن تكه يخ در حوله تميز روي پستان ‌)‌بعد از شير دادن مفيد خواهد بود .اگر درمان ماستيت زود شروع نشود و يا كامل نباشد مي تواند منجر به آبسه پستان گردد.