مروري بر ساختمان، فوايد و مضرات روغن هاي خوراکي

 پروفسور محمد حسین سلطان زاده

استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی

متخصص کودکان ونوزادان

طی دوره بالینی عفونی از میوکلینیک آمریکا

www.ProfessorSoltanzadeh.com

نقش روغن ها و چربي ها در تغذيه انسان يکي از مهمترين زمينه هاي مورد بررسي در علم تغذيه است.فوايد و خطرات ناشي از مصرف چربي هاي خوراکي همواره در منابع علمي و رسانه هاي جمعي مطرح مي­شود.

اهميت اين گروه از مواد غذايي به­ گونه ­اي است که نه تنها از ­ديدگاه سلامت بلکه از جنبه­- هاي تجارت جهاني نيز اهميت فوق­العاده­اي دارد.ديدگاه­هاي در حال تغيير نسبت به روغن­ها و چربي هاي خوراکي مي­تواند بر مصرف مواد غذايي و در نهايت وضعيت سلامتي، توليدات کشاورزي و آموزش تغذيه­اي تاثير عميقي بگذارد.

روغن ها و چربي ها به دو گروه حيواني و گياهي تقسيم مي­شوند؛ روغن حيواني مثل پيه، دنبه، کره، روغن ماهي و..... و روغن گياهي يا روغن نباتي شامل  روغن­هاي آفتابگردان، سويا، پنبه دانه، زيتون، گردو، کلزا، پالم و.... که حاصل روغن کشي از دانه يا ميوه هاي روغني است.

چربي ها در رژيم غذايي ما چربي­هاي نامرئي به دو صورت مرئي و نا مرئي يافت مي­شوند.چربي­هاي مرئي: شامل کره، مارگارين، روغن نباتي و روغن حيواني يا روغن ماهي است وچربی های نا مرئی : در اغلب غذاها مانند شير، تخم مرغ، گوشت، ميوه زيتون، پنير، شکلات، چيپس سيب زميني، آجيل و..... وجود دارند و با چشم ديده نميشوند.

 

اهميت روغن­ها و چربي­ها در تغذيه انسان

روغن­ها و چربي­ها اهميت فوق­العاده­اي در رژيم غذايي انسان دارند به­طوري که سازمان بهداشت جهاني و ساير مراجع علمي ذي­ربط دريافت 25الي 30درصد انرژي رژيم غذايي را از آن­ها توصيه کرده­اند. همچنين :

·       چربي­ها و روغن­هاي خوراکي نياز بدن به اسيدهاي چرب ضروري (PUFA) به نام­هاي اسيد لينولئيک و اسيد لينولنيک از منابع گياهي و  DHAوEPA از روغن­ ماهي را که بدن به طور طبيعي توانايي سنتز آن­ها را ندارد، تامين مي­کنند.

·       چربي­ها حامل ويتامين­هاي E,D,A وK که محلول در چربي­اند بوده و به جذب و متابوليسم آن­ها در بدن کمک ميکنند.روغن­هاي گياهي حاوي کارتنوئيدها ( پيش ساز ويتامينA )و ويتامين E هستند که خاصيت آنتي اکسيداني دارد و چربي­هاي حيواني به­ويژه روغن ماهي منبع سرشار از ويتامينD هستند.

·       چربي­ها غني­ترين منبع انرژي غذايي­اند.هر يک گرم چربي 9 کيلو کالري انرژي توليد مي­کند.(1گرم از پروتئين­ها يا کربوهيدرات­ها فقط 4 کيلو کالري انرژي توليد مي­کند.)

·       وجود چربي­ در غذا باعث بهبود عطر و طعم غذا و برانگيختن اشتها مي­شود و در احساس سيري بعد از خوردن غذا موثر است.

·       چربي­ها نقش نگهدارنده در ديواره­هاي سلولي و غشاهاي عصبي (ميلين­ها) را دارند.

·       اسيدهاي چرب غيراشباع پيش­ساز پروستاگلاندين­ها هستند که نقش مهمي در کنترل واکنش­هاي التهابي، فشار خون، انعقاد خون و..... دارند.

·       چربي هاي زير پوست از هدر رفتن حرارت بدن و نفوذ سرما به بدن جلوگيري ميکنند.

 

ساختمان چربي­ها و روغن­ها

واحدهاي ساختماني چربي­ها عمدتا ترکيباتي به نام تري گليسريدها هستند.تري­گلسيريدها از سه مولکول اسيد چرب که به يک الکل سه ظرفيتي به نام گليسرول متصل شده­اند تشکيل شده­اند.عمده خواص روغن­هاي خوراکي بستگي به نوع اسيدهاي چرب غالب آن­ها دارد.

اسيد چرب يک ترکيب آلي متشکل از يک زنجيره کربني است که اتم هاي هيدرژن و گروه کروبکسيل (COOH) به آن متصل هستند.اسيدهاي چرب بسته به نوع پيوند ميان اتم­هاي کربنشان به دو شکل اشباع و غير اشباع ديده مي­شوند.نوع غير اشباع به دو صورت طبيعي يا سيس و مصنوعي يا ترانس وجود دارد.

علت اهميت اسيدهاي چرب در نقشي است که بدن به عهده مي­گيرند زيرا بعضي  از آن­ها تاثير اساسي در بيماري­زايي به ويژه در بيماري­هاي قلبي عروقي دارند و برخي ديگر برعکس در سلامتي نقش بسزايي ايفا مي­کنند.

در ادامه به ويژگي­هاي انواع اسيدهاي چرب اشاره مي­شود.

1)   اسيدهاي چرب اشباع(SFA):

در اين نوع اسيد چرب کليه پيوندهاي موجود بين اتم هاي کربن در طول زنجيره سير شده و لذا مولکول از ثبات و پايداري مناسب برخوردار است.با افزايش طول زنجيره ، نقطه  ذوب افزايش مي­يابد به طوري که اسيدهاي چرب اشباع با بيش از 12 اتم کربن در دماي اتاق به حالت جامد هستند.

2)   اسيدهاي چرب غيراشباع طبيعي(سيس):

در صورتي  که در زنجيره اسيد چرب، يک پيوند دوگانه در حالت طبيعي يا سيس وجود داشته باشد آن را اسيد چرب تک غير اشباعي (MUFA   يا Mono Unsaturated  Fatty acid ) مي­نامند و در صورتي که تعداد پيوندهاي دوگانه  در اسيد چرب بيش از يک مورد در حالت سيس باشد ، اسيد چرب چند غير اشباعي    (  Poly Unsaturated  Fatty Acid يا PUFA ) ناميده مي­شود.

تمامي اسيدهاي چرب غير اشباع طبيعي در دماي بدن به حالت مايع بوده و نقطه ذوبشان بسيار کم است. اين چربي­ها از نقطه نظر تغذيه­اي بسيار ارزشمندند.

مثال­هايي از اسيد­هاي چرب غيراشباع طبيعي (سيس) با ذکر منابع:

§       اسيد اولئيک (18 اتم کربنه) يا اسيد چرب تک غير اشباعي : روغن زيتون و کلزا

§       اسيد لينولئيک (18 اتم کربنه) با 2 پيوند غير اشباع : روغن ذرت، آفتابگردان، هسته انگور

§       اسيد لينولنيک يا امگا 3 (18 اتم کربنه )با 3 پيوند غير اشباع: روغن سويا و کلزا

§       اسيدهاي چرب بلند زنجير به نام­هاي ايکوزاپنتاانوئيک اسيد و دکوزاهگزاانوئيک اسيد : روغن ماهي

3)   اسيدهاي چرب غيراشباع  غيرطبيعي (ترانس):

مضرترين اسيد چرب ترانس، الائيديک اسيد است که در واقع ايزومر ترانس اسيد اولئيک است.اين اسيد چرب در ساختمان روغن­هاي گياهي مايع مطلقا وجود ندارد بلکه در صنعت طي فرآيندي به نام­ هيدروژناسيون که به منظور تبديل روغن مايع به روغن­هاي جامد ( مانند شورتنينگ­ها، مارگارين­هاي سخت و روغن قنادي) انجام مي­گيرد، از تغيير آرايش مولکولي اسيد اولئيک به­دست مي­آيد. تقريبا کليه مضرات روغن­هاي جامد در اولويت اول به وجود چربي ترانس ( الائيديک اسيد‌) و سپس اشباع مربوط مي­شود. مقدار کمي از چربي ترانس به طور طبيعي در فرآورده­هاي لبني مانند کره وجود دارد.

 

نقش اسيدهاي چرب در سلامتي و بيماري

الف: اسيدهاي چرب اشباع:

امروزه از نظر علمي ثابت شده است که سطح و ترکيب کلسترول سرم در بروز آترواسکلروز و نهايتا بيمارهاي پيشرفته و حملات قلبي موثر است و از سوي ديگر غلظت و ترکيب کلسترول سرم از طريق تغيير در نوع و مقدار چربي مصرفي در رژيم غذايي قابل اصلاح است.نتايج تحقيقات علمي حاکي از آن است که اسيدهاي چرب اشباع با تعداد اتم کربن کمتر از 12 و نيز اسيد استئاريک با 18 اتم کربن هيچ تاثيري در تغييرات کلسترول خون ندارند.در مقابل، اسيد مريستيک با 14اتم کربن بيشترين تاثير را در افزايش LDL و کاهش HDL دارد که در نتيجه کلسترول تام هم افزايش مي­يابد و پس از آن به ترتيب اسيد لوريک با 12 اتم کربن و اسيد پالميتيک با 16 اتم کربن اثراتي مشابه اسيد مريستيک دارند.

در نتيجه،­مواد غذايي حاوي روغن­هاي مريستيکي و لوريکي(روغن نارگيل وهسته پالم) بايد بسيار مضر باشند.روکش­هاي کاکائويي مواد غذايي ( بستني، کيک، تافي، پيراشکي و...) که بر پايه روغن نارگيل و هسته پالم توليد مي­شوند، جزء مضرترين و بي­کيفيت ترين روغن­ها هستند.اين روکش­ها به­دليل نقطه ذوب بالا در صنعت مورد استفاده قرار مي­گيرند و متاسفانه مصرف کنندگان اين گونه مواد غذايي عمدتا کودکان و نوجوانان هستند که فرآورده­ را به نام محصول شکلاتي خريداري و مصرف مي­کنند.لازم به ذکر است روکش­ شکلاتي واقعي به­دليل اينکه محتوي روغن کره کاکائو است، از ارزش تغذيه­اي مناسبي برخوردار است ولي به دليل نقطه ذوب پايين و گراني محصول، معمولا مورد استفاده قرار نميگيرند. لذا اين روکش­ها عمدتا فرآورده کاکائويي است، در حالي که روي برچسب محصول روکش شکلاتي درج مي­شود که در واقع تخلف به حساب مي­آيد.

ب) اسيدهاي چرب تک غيراشباعي ((MUFA :

اسيد اولئيک( اسيد چرب تک غير اشباعي سيس) از ارزش تغذيه­اي بي­نظيري برخوردار است.اين يافته پس از مطالعاتي روي اهالي کشورهاي حاشيه مديترانه که عمدتا روغن مصرفي آن­ها روغن زيتون بود به دست آمد. در اين مطالعات مشاهده شد که علي­رغم سرانه مصرف بالاي روغن در مقايسه با ساير نقاط دنيا، ميزان ابتلا به بيماري­هاي قلبي و عروقي در ميان مردم اين منطقه بسيار ناچيز است. محققان علت را به نوع رژيم غذايي و سبک زندگي مردم منطقه نسبت داده­اند که در آن علاوه بر رعايت رژيم غذايي خاص و سالم ( رژيم غذايي مديترانه­اي) که حاوي روغن زيتون، فيبرهاي خوراکي و ميوه و سبزي است، فعاليت فيزيکي جايگاه خاصي دارد.

ويژگي مهم اسيد اولئيک در بدن کاهش LDL خون است و نيز در روغن­هاي حاوي آن باعث افزايش مقاومت حرارتي مي­شود. به همين دليل روغن زيتون در زمره بهترين روغن­­هاي خوراکي به شمار مي­رود.

ج) اسيدهاي چرب چند اشباعي(PUFA ):

اصلي­ ترين گروه­هاي اسيدهاي چرب غيراشباع در رژيم غذايي شامل گروه امگا 6    و امگا 3 است که از آن­­ ها اسيدهاي چرب لينولئيک و لينولنيک منشاء گياهي و برخي نيز منشاء حيواني دارند( ايکوزاپنتاانوئيک اسيد و دکوزاهگزاانوئيک اسيد که در روغن ماهي به­وفور يافت مي­شود). اين نوع از اسيدهاي چرب به دليل عدم توانايي بدن در سنتز آن­ها، روزانه بايد در مقادير لازم به بدن برسند. کمبود اين چربي­ها عوارض بسيار جدي از جمله علائم پوستي، عصبي، گوارشي، عملکردي و مغزي را به­دنبال دارد.

 

 

فوايد اسيدهاي چرب امگا3:

1)   اين اسيدهاي چرب براي عملکرد طبيعي بدن ضروري هستند.آن­ها نقش اساسي در مسيرهاي  مهم متابوليک بدن دارند.فعاليت آن­ها از سطح سلولي با شرکت در ساختمان غشاي سلولي و حفظ سلامت غشا آغاز مي­شود.ويژگي غشاي سلولي تحت تاثير نوع چربي است که مصرف مي­شود. مصرف بالاي چربي­هاي اشباع سبب افزايش شکنندگي غشاي سلولي شده، زمينه بروز آسيب­هاي سلولي و حتي سرطان­ها را فراهم ميکند. در حالي که با مصرف چربي­هاي سالم­تر مانند امگا3 سلول­ها در برابرآسيب­ها بيمه مي­شوند.

2)    بخشي از فعاليت آن­ها در پيشگيري و درمان افسردگي و ساير اختلالات روحي و رواني است.

3)   مصرف امگا3 در پيشگيري از پوکي استخوان، کاهش فشار خون، تنظيم انعقاد خون، کاهش دردهاي التهابي در سرتاسر بدن و جلوگيري از بعضي بيماري­هاي پوستي مانند پسوريازيس، بسيار مفيد است.

4)   در مورد اثرات اسيدهاي چرب بر ميزان کلسترول تام و LDL و HDL گفته شده است: دريافت PUFA در مقادير متعارف و توصيه شده، تاثير کاهنده بر ميزان کلسترول و تري­گليسيريدهاي خون دارد.ماهي­هاي چرب منبع غني اسيد چرب امگا3 است.

 د) اسيدهاي چرب ترانس :

اسيدهاي چرب ترانس در اثر هيدروژناسيون روغن­هاي مايع و تبديل آن­ها به روغن­هاي جامد توليد مي­شوند.اين اسيدهاي چرب اثرات بسيار نامطلوبي در بدن برجا مي­گذارند، از جمله :

1)   افزايش ميزان LDL و کاهش هم­زمان ميزان HDL

2)   آسيب به آنزيم­ها و مهار عملکرد آن­ها و محدود کردن قابليت دسترسي اسيدهاي چرب براي تشکيل پروستاگلاندين­ها و هورمون­هاي ضروري

3)   کاهش انسجام و يکپارچگي غشاي سلولي و در نتيجه سهولت تخريب ديواره­هاي سلولي توسط ترکيبات بالقوه سرطان­زا

4)   تجمع اين ترکيبات در بافت چربي، در ايجاد سرطان پستان موثر است.

5)   اين ترکيبات در ايجاد ديابت نوع 2 و کمي وزن کودکان در زمان تولد تاثير دارند.

همانطور که در بالا اشاره شد، اسيدهاي چرب اشباع به­ويژه اسيد مريستيک و لوريک ترکيبات بسيار مضري براي سلامتي­اند.درتوصيف سميت چربي­هاي ترانس کافيست عنوان شود طبق نتايج تحقيقات علمي، مضرات آن­ها  20 برابر بيش از چربي­هاي اشباع است. بنابراين از مصرف منابع محتوي آن­ها مانند روغن­هاي گياهي هيدروژنه، شورتنينگ­ها (روغن­هاي قنادي)، مارگارين­هاي سخت و تا حدودي روغن­هاي مخصوص سرخ کردني در رژيم غذايي بايد جدا اجتناب شود. بايد توجه داشت که کليه فرآورده­هاي غذايي حاوي اين نوع روغن­ها مانند اکثر شيريني­هاي قنادي و فرآورده­هاي قنادي صنعتي ( کيک و کلوچه، دونات و....) و سيب زميني سرخ شده که در رستوران­ها عرضه مي­شود، حاوي ايزومر ترانس هستند.

متذکر مي­شود کره حيواني حدودا 4 تا 5 درصد چربي ترانس دارد که مضرات آن به اندازه چربي ترانس موجود در روغن­هاي نباتي نيست.

نکته بسيار قابل توجه اين است که هر 2 درصد کاهش در انرژي دريافتي از اسيدهاي چرب ترانس منجر به کاهش 23 درصدي وقوع حملات قلبي و عروقي مي­شود.به همين دليل متخصصان تغذيه هر اندازه از دريافت اسيدهاي چرب ترانس را مضر و حداکثر ميزان مجاز آن را 2 درصد انرژي دريافتي روزانه اعلام کرده اند. بر همين اساس دولت دانمارک حد مجاز ايزومر ترانس را در انواع چربي­ها 2درصد تعيين کرده و اين حد شديدا کنترل مي­شود.در بيشتر نقاط دنيا از جمله کشور ما درج ميزان ايزومر ترانس بر روي برچسب چربي­ها الزامي است.

 

مقدار نياز روزانه به هريک از اسيدهاي چرب

سازمان بهداشت جهاني مقدار نياز روزانه بزرگسالان به هريک از اسيدهاي چرب را به شرح زير اعلام کرده است:

·       چربي­هاي خوراکي حداقل 15 و حداکثر 30 درصد انرژي دريافتي روزانه

·       اسيدهاي چرب اشباع حداقل 7 و حداکثر 10 درصد انرژي دريافتي روزانه

·       اسيدهاي چرب تک غيراشباعي حداکثر 15 درصد انرژي دريافتي روزانه

·       اسيدهاي چرب امگا6 حداکثر 10 درصد انرژي دريافتي روزانه

·       اسيدهاي چرب امگا3 حداکثر 1.8گرم روزانه؛ در زنان باردار بايد اين مقدار به 2.2 گرم افزايش يابد تا از افسردگي بعد از زايمان جلوگيري شود.

·       چربي ترانس حداکثر1درصد انرژي دريافتي روزانه

·       کلسترول حداکثر به ميزان 300 ميلي گرم در روز با توجه به ضرورت وجود تعادل ميان اسيدهاي چرب 6-n و 3-n سازمان بهداشت جهاني نسبت لينولئيک اسيد به لينولنيک اسيد را حداقل 5 به 1 تا حداکثر 10 به 1 اعلام کرده است. در افرادي که اين نسبت از 10 به 1 تجاوز ميکند بايد مواد غذايي غني از سبزيجات برگي، حبوبات، ماهي و ساير منابع غذايي لينولنيک اسيد مصرف شود،در غير اين صورت به عوارض کمبود اين اسيد چرب مبتلا خواهند شد.

 

انواع کلسترول و نقش آنها در بدن

کلسترول يک ترکيب مشتق از چربي است که در ساختمان غشاي سلولي وليپوپروتئين­ هاي خون وجود دارد. کلسترول در مقدار متعادل يک ماده ضروري براي زندگي انسان است زيرا نه تنها به حفظ ساختمان غشاي سلول کمک ميکند بلکه براي ساخت نمک­هاي صفراوي و هورمون­هاي استروئيدي نيز لازم است. کلسترول را به طور معمول کبد با استفاده از ساير چربي­هاي مصرف شده مي­سازد.مقادير مازاد بر نياز کلسترول که يا از طريق منابع غذايي وارد بدن مي­شود و يا به دلايل ارثي در بدن توليد مي­شود، به جهت ارتباط آن با روند آترواسکلروز، مشکل ساز است.

کار LDL يا Low Density Lipoprotein در خون انتقال کلسترول از کبد به بافت­ها است.لذا به آن کلسترول بد مي­گويند چراکه در مسير حرکت در درون رگ­هاي بسيار باريک، گاه به­دليل بزرگي ذره که غني از کلسترول است، در ديواره مويرگ­ها رسوب کرده و باعث ايجاد روند آترواسکلروز در آن محل مي­شود.

در بدن ذره ليپوپروتئيني ديگري به نام HDL يا High Density Lipoprotein  وجود دارد که 15 تا 40 درصد کلسترول پلاسما را حمل مي­کند و در واقع کلسترول اضافي را از درون رگ­ها به کبد مي­برد که در آن­جا توسط اسيدهاي صفراوي دفع ميشوند. لذا مي­توان گفت HDL فعالانه از ديواره رگ­ها محافظت مي­کند و بديهي است وقتي نسبت اين ذره که کلسترول خوب ناميده مي­شود در خون افزايش يابد، خطر حملات قلبي کمتر مي­شود.

منابع غذايي کلسترول شامل انواع چربي­هاي حيواني مثل روغن حيواني، پيه، دنبه و چربي­هاي گوشت و زرده تخم مرغ است. همچنين علي­رغم اين که روغن­هاي گياهي فاقد کلسترول هستند اما ايزومر ترانس موجود در روغن­هاي جامد سبب افزايش توليد و رسوب کلسترول در ديواره رگ­ها مي­شود.

 

استفاده صحيح از روغن­ها را توصيه مي­کنيم

نگهداري صيحح از روغن­ها:

روغن­ها و چربي­ها ترکيباتي فاسد شدني­اند. به طور کلي وجود رطوبت، مجاورت با اکسيژن هوا، آهن و مس، حرارت و نور باعث تشديد فساد روغن مي­شود. بنابراين روغن بايد در محل خشک و خنک و دور از نور و در ظرف دربسته نگهداري شود.

ü    بسته بندي روغن بايد حتي­الامکان در ظروف غير قابل نفوذ به نور و محکم و بي­عيب باشد.

ü    نحوه نگهداري روغن در فروشگاه­ها مهم است. ظروف نگهداري روغن در صورتي که شفاف باشند بايد دور از نور و در محل خنک نگه داشته شود.   به ­ويژه از نگهداري و چيدن روغن­هاي مايع با بسته­بندي شفاف در پشت شيشه فروشگاه­ها بايد خودداري شود.

ü    براي نگهداري روغن نيازي به يخچال نيست و محلي دور از پنجره و اجاق­گاز مثلا جايي در کابينت در دماي معمول آشپزخانه کفايت مي­کند.

ü    توجه به مشخصات ويژه روغن خريداري شده که بر روي برچسب روغن ذکر شده است،از جمله نام و نوع فرآورده، پروانه ساخت، نام کارخانه، شرايط نگهداري و مصرف و تاريخ توليد و انقضا، ضروري است.

بر اساس دستورالعمل اداره کل نظارت بر مواد غذايي معاونت غذا و داروي وزارت بهداشت، از ابتداي سال 1383 انواع روغن­هاي نباتي جامد بايد داراي برچسبي باشد که ميزان اسيد چرب اشباع و اسيد چرب ترانس بر روي آن نوشته شده باشد. روغن­هاي جامد يا نيمه جامدي که ميزان اسيد چرب ترانس آن­ها حداکثر 25 درصد و اسيد چرب ترانس آن­ها کمتر از 10 درصد باشد، براي استفاده سالم ترند.

مدت زمان ماندگاري محصولات روغني روي برچسب آن­ها درج شده است اما بايد توجه داشت که اين مدت زمان به ميزان زيادي به شرايط نگه­داري و استفاده آن­ها نيز بستگي دارد.

علائم فساد روغن­ها:

ü    تغيير رنگ و عدم شفافيت ( چنان­چه رنگ معمولي روغن که زرد ليمويي است به سمت قهوه­اي روشن تا تيره تغيير کرده باشد)

ü    تغيير در رواني و افزايش غلظت روغن به طوري که روغن حالت گريسي پيدا کند

ü    استشمام بوي تندي از روغن

ü    روغني که به نقطه دود رسيده باشد نيز غير قابل اسفاده است.

 

بالاخره کره حيواني بهتر است يا نباتي؟

در حقيقت کره، چربي شير است و به­طور طبيعي ترکيب اسيدهاي چرب آن کاملا با کره نباتي يا مارگارين که صرفا به دليل تشابه فيزيکي به کره حيواني، کره ناميده مي­شود، تفاوت دارد.

متاسفانه کره حيواني براي مصرف مستمر اصلا توصيه نمي­شود زيرا حاوي کلسترول و اسيدهاي چرب مريستيک و لوريک است که اين دو از اسيدهاي چرب اشباع بسيار مضر براي سلامتي به شمار مي­روند.اما مارگارين سخت مانند روغن جامد حاصل فرآيند هيدروژناسيون روغن­هاي نباتي است و ترکيب اسيدهاي چرب آن فرق چنداني با روغن­هاي جامد  ندارد، يعني هم چربي اشباع دارد و هم ترانس. بديهي است مارگارين­هاي نرم که بعضا با ويتامين­هاي AوD نيز غني مي­شوند، نسبت به کره ارجحيت دارند زيرا ترکيب اسيدهاي چرب آن­ها شبيه روغن­هاي مايعي خواهد بود که از آن­ها درست مي­شوند.

بنابراين مارگارين­ مايع نسبت به کره و کره نسبت به مارگارين سخت ارجحيت مصرف دارد.

 

 

 

توصيه­هاي عمومي:

v   پخت و پز در درجه حرارت بالا مي­تواند به روغن آسيب برساند؛ در روغن­هاي لينولنيکي ( حاوي اسيد چرب امگا 3) مانند سويا يا برزک که براي سرخ کردن مناسب نيستند، چنان­چه براي مصارف سرخ کردني به کار روند، نه تنها حرارت باعث تخريب اسيدهاي چرب مي­شود بلکه مي­تواند باعث تغيير آن­ها به مواد مضر
(
راديکال­ آزاد ) نيز بشود. روغن­هاي هيدروژنه و نيز سرخ کردني اغلب براي پخت و پز در دماي بالا قابل توصيه­اند زيرا اين روغن­ها قبلا به وسيله فرآيند شيميايي به ترکيباتي که کمتر در اثر حرارت آسيب مي­بينند تغيير داده شده­اند.روغن­هاي آسيب­پذير­ بهتر است در دماي اتاق مورد استفاده قرار گيرند مانند استفاده در سالاد.

v   هيچ­گاه روغن را نبايد تا نقطه دود حرارت داد.( به دليل فوق)

v   موقع خريد روغن­ها به تاريخ توليد توجه شود.

v   به برچسب روغن توجه شود و روغني که اسيد چرب اشباع و مهم­تر از آن، اسيد چرب ترانس کمتري دارد خريده شود.

v   غذاها را کمتر سرخ کنند و اگر لازم است، تفت بدهند.

v   کمتر مواد چرب و روغن مصرف کنند خصوصا اگر اضافه وزن دارند.

v   کمتر از شيرينيجات و فرآورده­هاي قندي استفاده شود.

v   موقع خريد روغن، اوزان کوچک خريداري شود چون نگهداري آن­ها ساده­تر است.